מהו טֶמְפֶּה ומה עושים איתו


טמפה (Tempeh) הוא מאכל מסורתי פופולרי באינדונזיה המיוצר מפולי סויה שלמים ומשמש כמקור בסיסי לחלבון. מקורו של הטמפה באי ג’אווה לפני מאות שנים. הסברה היא שהטמפה “הומצא” במקרה על ידי פועלים בתעשיית הטופו ששמו לב להתפתחות הפטרייה על שאריות הייצור והיה מי בניהם אמיץ דיו לטעום, והשאר היסטוריה…
פטריית ה Rhizopus Oligosporus צומחת בין הפולים וכתוצאה מכך נוצרת תבנית לבנה, הוא הטמפה.

לטמפה יש טעם וריח המזכירים שילוב פטרייתי – אגוזי.

מהו טֶמְפֶּה

אחסון וטיפול בטמפה

על מנת לשמר את הערכים התזונתיים בצורה המייטבית, אנו מייצרים ומשווקים טמפה איכותי טרי, קפוא -טרי, לא מפוסטר.

טמפה טרי, ממשיך להתפתח גם במקרר, אמנם בקצב איטי, אבל עם תוחלת חיים קצרה. ולכן, מומלץ לצרוך אותו כבר בימים הראשונים עד שלושה- ארבעה ימים מתאריך הייצור. ככל שנשאיר את הטמפה לזמן ממושך במקרר, טעמו עשוי להיות דומיננטי יותר. במידה ורכשתם כמות, או החלטתם לא לצרוך אותה בימים הראשונים, מומלץ להקפיא ולהפשיר לפני השימוש. עם הקפאת הטמפה יחולו שינויים מינימליים במרקם.

אם השתמשתם רק בחלק מהחבילה, יש לוודא שהחלק הנותר נשמר אטום היטב במקפיא, מכיוון שחמצן עלול להאיץ את התפתחות הפטרייה

למי שרכש טמפה קפוא, מומלץ אותו יום לפני השימוש במקרר, או לאדות כ 20 דקות לפני ההכנה.

יש אנשים המרגישים טעם של מרירות קלה, על מנת לנטרל את המרירות מומלץ להפשיר באידוי למשך 10 דקות, באופן זה הטמפה גם יפשיר וגם טעם הלוואי יעלם. במידה ומכניסים את הטמפה למישרה, אין צורך באידוי לפני, הפשרה במקרר תספיק.

מאידך, יש לקוחות שמעדיפים להשאיר את הטמפה במקרר 24 שעות לאחר ההפשרה, וטוענים כי הטעם רק משתפר.

טמפה טרי ניתן לשמור במקרר כ-7 ימים מיום תאריך היצור. יחד עם זאת, על מנת להנות מטריותו ומהערכים התזונתיים האופטימליים, מומלץ לצרוך אותו כמה שיותר קרוב לתאריך היצור.  במהלך תקופה זו, ייתכנו שינויים במראה המוצר: הכיסוי הלבן עשוי להצהיב קלות או לקבל כתמים שחורים, זהו תהליך נורמלי ואכיל.  הסיבה לכך נעוצה שהטמפה שלנו הוא  מוצר חי, הפטריה תמשיך להבשיל. כתמים שחורים מופיעים כאשר נוצרים נבגים (התפרחת), והם בטוחים לאכילה!

במידה ולא מתכננים להשתמש בטמפה בפרק זמן זה, אפשר ורצוי להקפיא את הטמפה, תאריך התפוגה מופיע על  גבי האריזה. עם הקפאת הטמפה יחולו שינויים מינימליים במרקם.

היה והשתמשתם רק בחלק מהחבילה, יש להקפיד שהחלק הנותר יישאר אטום במקרר, שכן חמצן מגביר את התפתחות הפיטריה.

טמפה מטוגן עם רוטב

ערכים תזונתיים

הטמפה לא רק מצטיין בתכולת חלבון גבוהה ובפרופיל חלבונים איכותי, אלא הוא גם עשיר במינרלים, ויטמינים וסיבים תזונתיים. הסיבים, החיוניים כל כך לבריאות מערכת העיכול, בשילוב עם אחוז החלבון הגבוה, יוצרים מנה משביעה ומזינה.

– מקור מצוין לחלבון: מכיל פרופיל חלבונים מלא.
– דל בשומן רווי, ללא שומן טרנס, וללא כולסטרול.
– ללא גלוטן.
– עשיר בסיבים תזונתיים.
– מהווה מקור מצוין לברזל, מגנזיום וסידן.
– מכיל רכיבים פרוביוטיים ופרה-ביוטיים.

קישור ​לטבלת הערכים התזונתיים המלאה של הטמפה 

טמפה חתוך עם פולי סויה

אופני הכנת הטמפה

אופני הכנת הטמפה
ישנם אנשים שרגישים יותר למרירות הקלה של הטמפה, בעוד שאחרים אוהבים את הטעם או כלל לא מבחינים בו. למי שלא מתחבר לטעם, קיימות שיטות פשוטות להיפטר מהמרירות ולהנות מהטמפה ומערכיו התזונתיים.

אחת השיטות היא אידוי הטמפה במשך 15-20 דקות במים חמים.
שיטה נוספת היא הוספת מרכיב חומצי למרינדה במהלך הכנת הטמפה, כמו חומץ, לימון או ליים.

בזכות מרקמו הנקבובי, הטמפה סופג טעמים בצורה מצוינת. שלא כמו טופו, הוא אינו רווי במים אלא בעל מרקם מוצק ו"בשרי" במידה, מה שמאפשר למרינדה לחדור לכל עומק הטמפה ולא רק לשכבה החיצונית. כך הטמפה סופג את כל הטעמים במהירות.

הקפצה: תחילה מחממים כמות קטנה של שמן במחבת ורק אז מוסיפים את קוביות או רצועות הטמפה. מקפיצים עד שהטמפה מזהיב מכל צד. כיוון שהטמפה סופג בקלות, מומלץ להשתמש בכמות מועטה של שמן. הקפצה מהירה עוזרת לשמור על הערך הפרוביוטי של הטמפה. כשמקפיצים יחד עם ירקות או רכיבים אחרים, מומלץ להקפיץ קודם את הטמפה, להוציאו, להקפיץ את שאר הרכיבים, ולבסוף להוסיף את הטמפה.

בישול :בישול הטמפה נועד כדי לאפשר לו לספוג טעמים. ניתן לפרוס, לקצוץ, לגרד ולהוסיף אותו כמעט לכל מנה כדי להעשיר אותה בחלבון ובטעם. למעשה, כל מתכון שניתן להכין עם טופו אפשר להכין גם עם טמפה – ולפעמים אף יותר. הוא מתאים לטיגון, צלייה, אפייה, או הקפצה קצרה לשילוב בסלט. בקיצור, האפשרויות רבות ומגוונות.

 

טמפה
דילוג לתוכן